Przepis na szałową bagietkę


Dzisiaj tak szybciutko i na chwilkę, ale z ratunkiem i inspiracją mam nadzieję :) Jako, że dzisiaj Sylwester i każdy jakoś go tam spędza czy to przed telewizorem, czy na domówce, czy na jakimś balu, na pewno przyda się jakaś ciepła, szybka i prosta przekąska!

Dzisiaj obok francuskich kopertek stawiam na stole szałową bagietkę. Sama w sobie bagietka może nie jest jakaś super, ale kiedy doda się tego i owego, może wyjść coś szałowego ;)

Co nam będzie potrzebne?

  • bagietka
  • pierś z kurczaka albo indyka
  • ser (żółty albo mozzarella)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka (słodka albo ostra - co kto woli)
  • olej rzepakowy/kokosowy
  • parmezan
  • masło
  • przyprawy: bazylia, czosnek, oregano

Jak przygotować szałową bagietkę?

Kroimy mięso w średniej grubości paski, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie nagrzewamy patelnie i lejemy trochę oleju. Kiedy już się nagrzeje, dodajemy mięso i smażymy z dwóch stron. Usmażone mięso wyciągamy na talerzyk.
Bagietkę kroimy na 3, 4 części i z każdej z nich wyciągamy środek, który odkładamy do miseczki, woreczka, whatever.
Każdy pasek usmażonego, przyprawionego mięsa zawijamy w (najlepiej) dwa plasterki sera. I taki rulonik wkładamy do jednej z 3/4 części bagietki. Tak samo działamy z resztą ;) Każdą część bagietki kroimy na mniejsze części.
Na mniejszej patelni rozpuszczamy masło (taką małą miseczkę, salaterkę). Przelewamy do miseczki, dodajemy garstkę parmezanu i po dwie szczypty przypraw. Mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 175 st. Pokrojoną bagietkę układamy w jednej linii na papierze do pieczenia albo od razu na folii aluminiowej. Smarujemy z wierzchu masłem z dodatkami i obkręcamy całość folią aluminiową.
Wstawiamy bagietkę na blaszce do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Bagietkę wyciągamy, układamy elegancko na talerzu. Można podawać z sosem. Ja polecam sos salsa albo czosnkowy :)

Podane proporcje starczają dla ok.3 osób (w charakterze przystawki, przekąski). W razie potrzeby ilość składników oczywiście można powiększyć ;)

Mam nadzieję, że przepis się Wam spodobał i, że wykorzystacie go podczas sylwestrowej zabawy albo chociaż udostępnicie znajomym..a nuż się komuś przyda!

Bawcie się dobrze i z hukiem przywitajcie rok 2017!!!
Copyright © 2017
fanaberie Patrycji
, Blogger