Przepis na francuskie kopertki


Mówi się, że "najlepsze plany to spontany". To prawda :) Jednak nie w przypadku, kiedy całkowicie spontanicznie zwalają Ci się goście w sobotni wieczór, a Tobie w takiej sytuacji po prostu ze zwykłej polskiej gościnności głupio posadzić ich przy pustym stole, prawda?

No i tu rodzi się w głowie pytanie: co na szybko można przygotować?. Wiadomo, pierwsza myśl to przeważnie sałatki - z tego, co akurat jest w lodówce. No dobra, ale oprócz pań często razem z nimi pojawiają się panowie. No to może jakiś kurczak się akurat znajdzie - to hops, szybko go obkręcić w przyprawach i do piekarnika. Alkohol w barku zawsze się też jakiś znajdzie, a jak nie to porządni goście i tak nigdy nie przychodzą z pustymi rękoma ;) Jednak wypadałoby coś jeszcze ciekawego przygotować.. No ale co?

I tu pojawiam się ja, być może wybawienie dla niektórych z Was, z francuskimi kopertkami.

Przekąska niezwykle prosta i bardzo szybka, idealna na każdą imprezę, spotkanie czy nawet jako dodatek do głównego dania. Jest tylko jeden warunek: musi być podawana na ciepło (tak smakuje najlepiej).

Potrzebne składniki to: 
  • ciasto francuskie
  • parówki, wędzony łosoś lub coś, co sobie sami wymyślicie
  • ser Camembert (może być też "tarty")
  • ketchup (lub inny sos)
Przebieg pracy w kuchni:
  • Rozłóż ciasto francuskie na blacie i potnij je na kilkanaście mniej więcej równych kwadratów (mi to tak średnio wyszło, ale uwierzcie, że się starałam!)

    uwaga: Lepiej zrobić je trochę większe żeby swobodnie je wyłożyć różnymi pysznościami a potem zamknąć

    rada: Można skorzystać z papieru w jaki jest zawinięte ciasto żeby zaoszczędzić sobie m.in sprzątania


  • Na każdym kwadracie zrób "kropę" sosu i delikatnie ją rozsmaruj, rozprowadź na cieście


  • Teraz na każdą część nałóż trochę sera + kawałek parówki/łososia/czegoś (ja dodałam jeszcze trochę zieleninki, która została mi z wcześniejszego gotowania ;))


  • Wyłożone kwadraty trzeba teraz zamienić w kopertki także składamy ze sobą przeciwgległe rogi (podobnie jak w kopercie) i na środku lekko przyciskamy żeby się skleiły i podczas pieczenie za bardzo się nie rozwaliły
  • Prawie gotowe kopertki wkładamy do piekarnika na 10-15min, pieczemy w 180st. (do momentu aż kopertki się lekko zarumienią i będą wyglądały mega pysznie)
  • Kiedy minie już wymagany czas w piekarniku, kopertki wyciągamy i elegancko układamy na talerzu (w razie potrzeby lub preferencji można jakoś sobie dookoła przystroić czymś zielonym lub czerwonym) i przekąska gotowa

Tak oto w łatwy i szybki sposób mamy przygotową prostą-nieprostą przekąskę francuskie kopertki na imprezę, spotkanie czy jako dodatek do dania głównego :) Na pewno sprawdzi się na nie jednym spotkaniu, zrobi wrażenie jako coś niecodziennego, a Ty będziesz mogła/mógł uśmiechać się do siebie w myślach, że zajęło Ci to tylko chwilę i nawet dużo nie kosztowało.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z moimi fanaberiami oraz być w stałym kontakcie (poza blogiem) to zapraszam do odwiedzenia oraz polubienia mojego niedawno założonego fanpage'a! Będzie mi bardzo miło <3


Życzę spokojnej nocy oraz udanego weekendu!
Copyright © 2017
fanaberie Patrycji
, Blogger